Hospitalsbus

Baggrund og formål for projektet

Der er rigtig mange fattige mennesker i de små og afsidesliggende landsbyer, som ikke er opmærksomme på et regelmæssigt sundhedstjek. Folk i disse landdistrikter går kun til lægen, hvis deres tilstand er meget alvorlig, og samtidig, hvis de har penge til at rejse til det nærmeste hospital. Mange mennesker lider af forskellige helbredsproblemer, men de ved ikke, hvad årsagen er. Det går især ud over kvinderne, som i det indiske samfund har lav status, og derfor sjældent får særlig meget opmærksomhed, heller ikke omkring deres helbred. Og på grund af deres fattigdom og status får de sjældent hjælp i tide, Nogle af de udfordringer de har, kan være cancer, diabetes, højt blodtryk, nyreproblemer, leverproblemer m.m. Den mobile kliniks formål er at hjælpe især fattige kvinder, med at identificere deres sygdomme med henblik på tidlig opdagelse, så de kan få den rigtige behandling og medicin, før det er for sent.

Tag med på en tur

Vores lægeteam ankom til landsbyen omkring kl. 8:30, her blev landsbylederne inviteret til et lille introduktionsmøde. Efter dette møde satte lægeteamet deres borde op, og begyndte en registrering af patienter. Teamet kan klare mellem fra 180 til 220 personer pr. dag. Hver person, der er blevet registreret, kan nu gå til lægen, som vil foreslå, hvilken slags medicinske undersøgelser patienten har brug for. Alle personer får grundlæggende undersøgelser såsom blodtryk, diabetestest m.m. Herefter kan lægen ordinere yderligere undersøgelser såsom celleprøver, røntgen, mammografi m.m.

Hver dag er der plads til at ca. 100 patienter kan få yderligere undersøgelser. Der ordineres medicin efter behov, og patienterne kan nu gå hen og hente deres medicin, og derefter tage hjem.

Efter undersøgelser/test er udført, og registreret på hver person, vil de alle få besked via en rapport inden for 4-5 dage. Når patienten har modtaget rapporten, og hvis der bliver fundet cancer, diabetes eller andre helbredsproblemer, rådes de til at kontakte en læge for yderligere behandling. Vores mobile medicinske team kan kun give basal medicin, samt identificere sygdomme på et tidligt stadie, så de kan komme på hospitalet for yderligere behandling. Vi vil med denne mulighed kunne redde mange menneskeliv.

Hvor mange når vi?

Feltkoordinator og medicinsk teamansvarlig er holdets vigtigste nøglepersoner til at organisere besøgene. Feltkoordinator finder 15 til 16 steder hver måned, det vil sige 4 steder hver uge – i alt 180 steder om året. Lægeholdet bruger ind i mellem tid til at skrive lægerapporter til de patienter, som de tidligere har haft til undersøgelse. Derfor er der planlagt 4 steder om ugen. Pr. år planlægger vi at yde lægehjælp til ca. 40.000 mennesker, hvilket er gennemsnitligt ca. 200 mennesker pr. sted.